pondelok 21. júla 2014

Dracula- Recenzia



Serial: Dracula
Slovensky:  Dracula
Žáner: Drama, Horror, Thriller
Rok vidania: 2013-2014
Dlížka filmu: 45 min jeden diel  
 
Áno, troška som prepadla kúzlu jednosériového seriálu menom Dracula. Ale nebojte nejde o Twilight ani nič podobné. Samozrejme že na tento seriál sú rozličné pohľady. Jeden tábor ho miluje iný neznáša. Beriem to ako reakciu na klišé a predávkovaním upírskej literatúry a filmov. A áno aj v tomto seriáli ide o romantiku ale čo sa mi páčilo bolo prepracovanie príbehu ktorý vás na konci zdvihne zo stoličky ako dobrý román. Bohužiaľ začiatky boli ťažké a plné nejasnosti. A preto sa mi aj recenzia píše dosť ťažko. Ale nebudem otáľať a idem na to.
O čo ide?
Van Helsing bojuje proti Rádu Draka ktorý už 4 storočia loví upírov. Pred 20tými rokmi ako sa odhráva náš príbeh mu práve spomínaní Rád zabil rodinu. A práve preto sa rozhodne vystaviť svet tomu najstrašnejšiemu osudu a to Vladovi Tepešovi ( tiež známi ako Drakula). O 20 rokov neskôr v Londýne počas priemyselnej revolúcie sa objavy Alexander Grayson, Američan ktorý príde s novou technológiou a to je bezdrátova elektrina. V tomto boháčovi divák ihneď spozná nášho Drakulu. Jeho cieľ je jednoduchý a to zničiť Rád draka ktorý z neho spravil  monštrum. Rád Draka vlastný ropné spoločnosti a keby Graysonov plán vyšiel tak by rád draka zanikol. To by vyhovovalo jak Drakulovi tak i Van helsingovi. Jednoduchý plán ktorý je tak troška prekazení keď na prezentačnom bále  sa objaví Mina a jej priateľ Johathan Harker. Mina totiž vyzerá v očiach Alexandra ( Drakulu) ako jeho láska spred štyroch storočí.  A práve tu sa nájde slabina bezcitnej mŕtvoly. Túži sa k nej priblížiť ale nechce jej zničiť budúcnosť ktorá ju čakala s Johathanom. Preto jej dá dar v podobe finančného šťastia a aby to bolo viac nenápadné tak to spraví cez Johathana.  Ale i napriek tomu tu je táto slabina. Ako sa to vyvinie? Musíte si to pozrieť.
Čím sa to líši od brakov v podobe iných takýchto seriálov?  
Áno aj tu je istá dávka romantiky a Erotiky ale je to robené troška menej naivným štýlom. Preto by som seriál odporúčala skôr dospelejšiemu publiku. Klišé je skôr podobné klasickým príbehom o upíroch ako modernej dobe. Určite aj Atmosféra Londýna počas priemyselnej revolúcie a intrigy v podobe politickej stratégie  sú troška iným levelom pre fanúšika supernatural seriálov. Prvých päť častí sa divák iba zorientováva a akcia nastúpi od šiesteho dielu. Tie posledné štyri diely mi nedali dýchať a normálne môj nedávni odpor k všetkému upískemu sa zmenil. Už nebudem serial súdiť podľa upíra ale podľa cítenia. Samozrejme že aj tu nájdeme plno chýb a klišé ale z nejakého dôvodu mi nevadili. 
http://www.asset1.net/tv/pictures/show/dracula/Dracula-Key-Art-16x9-1.jpg
Herecké výkony:
Úžasné. I keď na internete je dosť náš Drákula/ Grayson parodovaný ako Tesla. No istá podobnosť tam je ale ináč takto som si predstavovala upíra keď som bola malá.  Rovnako aj ostatné postavy. Tie zlé na to aj tak vyzerali a tie dobré mali až anjelskú nevinnosť čo bola skôr  zásluha hereckého výkonu ako hercov samotných. Môžete to ľahko poznať na postave Johathana.  
Komu odporúčam?
Ťažko povedať. Záleží od vkusu. Stačí si to len zrátať Dracula + Helsing+ Anglicko v 19. Storočí. Plus fakt že ide o reprodukciu Románu len trška upravenú a nie o úplne iný príbeh. Tomu komu je to sympatické nech si pozrie prví diel a uvidí či je to jeho šálka kávy.
Upozornenie pre budúcich fanatikov.
Bohužiaľ NBC zrušila seriál po prvej sérií. Čo je smola lebo dej bol otvorení. Ale i tak sa našli nejaké fanfiction ktoré by mohli ukojiť moc nepokojné duše.   
Hodnotenie 
 Nebol to najlepší serial na svete ale i tak sa mi moc páčil. Čo sa mi nepáčilo je otvorení dej ktorí sa nikdy neuzavrie. za to dávam:
3/5

1 komentár:

  1. ČO?! Zrušili! Kvôli prvým častiam som bola hore do pól noci a teraz mi povieš, že kruhy pod očami mám celkom zbytočne...Prečo? Dej je celkom zaujímavý a takého fešného Draculu sme už dávno nemali :D Niekto by im mal napísať sťažnosť...

    OdpovedaťOdstrániť