utorok 8. júla 2014

27 Club

Možno ste niekedy počuli o klube 27. A troška ma mrzí že ľudia čím ďalej tým viac zabúdajú čo to je. A tak Vás v tomto článku chcem oboznámiť s členmi ktorý nás opustili tak skoro.

Čo Club 27?
Ide o umelcov ( väčšinou s hudobnej brandže)  ktorý umreli počas svojho 27dného roku. Nejde ale o bezvýznamných ľudí ale o ľudí čo niečo dokázali ale bohužiaľ ich tvorba skončila kvôli ich smrti. Je to škoda lebo ak si to zoberiete tak 27 ročný človek nie je starý a môže dokázať úžasné veci. Týto ľudia ale nikdy nebudú zabudnutý.Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Amy Winehouse. Toto sú ľudia o ktorých budem dneska písať. Určite poznáte aspoň polovicu týchto mien a je desivé že tak známe mená tu nie sú kvôli drogám alebo nezodpovednosti. Je otázne či za to môže náhoda, mágia alebo tlak okolia. V každom prípade by bolo viac ako smutné keby sme na nich zabudli.  Samozrejme že ich je omnoho viac ale toto sú speváci ktorých poznám s platný môjho otca alebo že sa mi ich piesne páčili a ani som nevedela o koho ide ( tak to bolo napríklad s Amy Winehouse).
http://www.headstuff.org/wp-content/uploads/2014/04/27-club-portraits.jpg

Jimi Hendrix

Tento gitarista je moja srdcovka. Nie preto že by bol nejako výnimočný hlasovým vystupovaním ale skôr jeho technokov hrania na gitare, ktorá bola v tej dobe jedinečná. Hral Blues rock, Hard rock a dokonca niečo čo by som dokázala identifikovať ako metál. Bol to Brit a hudba bola jeho vášňou. Bohužiaľ v roku 1970 ho našli ako sa zadusil vlastnými zvratkami keď sa predávkoval liekmi na spanie.  Bol to skvelí skladateľ a v mojom srdci má vždy miesto keď chcem vypnúť a nemyslieť na problémy. 

Janis Joplin

Veľká Láska môjho otca keď bol mladý. A moja spomienka na Cry Baby vždy keď si pozerám Look who is tallking. Ani táto platňa ( áno máme doma gramofón a radi cez neho púšťame staré hitovky keď máme veľké upratovanie). Táto diva (ktorá sa podobá nejako podozrivo na moju mamku za mlada) mala na konte zoznam skvelých piesni. Bola to typická Hippies. Ošarpaná ale stále elegantná. Milujem chrapľavý hlas , ktorý vedela ovládať na jedličku.   Bohužiaľ aj jej zľava si vybrala svoju dať. Zomrela v roku 1970 na predávkovanie heroínom.

Jim Morrison

Keď sa povie USA predstavím si 2 veci a to Poco ( country band) a Jimiho s Doors. Jeho americký šarm bol na nezaplatenie a úprimne povedané keď som bola mladšia tak to bol chlapec ktorý keby žil tak by som po ňom išla. Ale teraz tu nebudem rozoberať to aký bol fešák ale skôr to prečo ho musíte poznať. No tak ľudia The Doors je Americký rockový Beatles. Vyrastala som s tým a nedám naň dopustiť. Ale pretože sa pohybujem v klube 27 tak aj Jimi odišiel. 1971- srdečná príhoda. Ale tunak je to zaujímavé. U Morrisona nikdy nebola pitva a tak sa skutočná príčina smrti nevie.

Kurt Cobain

Teraz sa presunieme troška do mojej generácie. Kurt Cobain... Ak Vám toto meno nič nevraví tak aspoň Nirvana áno. Čo dodať. Tento chlapík bol a je legenda. Dokonca aj 12 ročne deti vedia kto to bol a na youtube je horlivá diskusia plná ľudí čo ľutujú to že vtedy nežili . Kurt odišiel keď som mala rok ( paradoxne v deň keď sa narodil môj priateľ a tak si s toho robíme srandu.) Skladateľ, spevák a skladateľ. Umrel 5. Apríla (Dubna) 1994. Špekuluje sa nad tým že sa zastrelil brokovnicou ale i v tomto prípade je otázne kde je pravda...

Amy Winehouse.

Každý kto má rádio vie kto je táto troška extravagantná fešanda. Typická Britka a typický prízvuk ktorý v podaný Jazzu, Blues a popu je úžasná. Milujem na nej hlavne to že vo svojich songoch používa takú škálu nástrojov ktoré dokopy znejú skvelo. Jej koniec nebol tak dávna história. Leto 2011 bolo pre ňu osudné keď sa predávkovala alkoholom. 


Pravdu o nich sa nedozvieme ale som toho názoru že si môžeme uctiť ich pamiatku tým že si pustíme ich tvorbu . Verím a chcem aj veriť že keď začínali tak to boli ľudia čo chceli len ukázať čo je v nich a robiť to čo ich baví. Spievať a skladať. Neriešme ich život skôr hudbu. Koniec koncov dokázali by ste to čo ony keby ste mali iba 27??

Zaujímal by ma Váš názor na klub 27. Píšte kľukne do komentárov.

3 komentáre:

  1. Podle mě je to v téhle branži se vším tím tlakem nechci říct běžné, ale není to výjimečné, že se to spousta lidí neunese a nedožije ani třicítky. Ale jak říká jedno úsloví - lepší je shořet než vyhasnout.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak ja dúfam, že dokázala, ešte mám času dosť, moja šanca stále je :D Len dúfam v trochu iný koniec príbehu...Nikdy mi celkom nešlo do hlavy smrť takýchto hviezd. Majú viac než si človek môže priať, život pred sebou a napriek všetkému tomu tlaku a problémov....Ja neviem. No je pravda, že prinajmenšom mená mi boli známe. Možno, že keby si ich na mňa iba tak vysypala, tak celkom neviem, no ty si v tejto brandži zbehanejšia. :) Amy som nikdy moc nemusela, nie je to moc môj štýl. Z tohto mi je najbližšia asi Nirvána, ale tak medzi nami je predsa len menší vekový rozdiel. Moji rodičia zas počúvali úplne iný veci, nechodím ani na hudobku, takže k podobným štýlom si nemám veľmi ako vytvoriť vzťah...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Práve preto som o nich písala. Lebo ma zarazilo že skoro nikto z môjho ročníku nevie o klube 27. Týto ľudia sú mi blísky lebo Jazz, Blues aj Rock mám rada a je to pre mňa relax. + Týto bohovia dali základ aj dnešnej hudbe. Sú išpirácia. Preto by bolo fajn keby aj mladšia generácia ( čiže môj ročník a mľadšie) o tom niečo vedeli

      Odstrániť